Razlika između AHA i BHA kiselina i saveti za upotrebu

Moderne rutine nege kože lica uključuju razne proizvode, od krema do seruma, maski za lice i kiselina. AHA i BHA kiseline ( https://numi.rs/nega-koze/razl....ika-izmedju-aha-i-bh ) su postale nezaobilazni sastojci mnogih proizvoda za negu kože, pomažući u rešavanju problema poput akni, pigmentacije i suve kože. Ove kiseline mogu poboljšati teksturu kože i dati licu blistav izgled.

Najčešće hidroksi kiseline su glikolna, mlečna i salicilna, a pronalaženje odgovarajuće kiseline za specifičan problem kože može biti izazov. Da li znate koja kiselina je najbolja za vaš tip kože? U nastavku ćemo objasniti glavne razlike između AHA i BHA kiselina, koje kiseline spadaju u koju grupu i kako one deluju na kožu.

Šta su AHA i BHA kiseline?

AHA (alfa-hidroksi kiseline) i BHA (beta-hidroksi kiseline) su dve grupe hemijskih kiselina koje se često koriste u kozmetici. One deluju kao eksfolijanti, uklanjajući mrtve ćelije sa površine kože, što poboljšava regeneraciju ćelija i koži vraća sjaj.

AHA kiseline

AHA kiseline su rastvorljive u vodi i potiču iz prirodnih izvora poput voća i mlečnih proizvoda. One deluju na površinski sloj kože, uklanjajući mrtve ćelije, čisteći pore i podstičući proizvodnju kolagena. Neke od najpoznatijih AHA kiselina uključuju:

1. Glikolna kiselina – Dobija se iz šećerne trske i koristi se za tretiranje bubuljica, bora i finih linija. Zbog svoje male molekularne strukture, lako prodire u pore, što je čini jednom od najefikasnijih AHA kiselina.
2. Mlečna kiselina – Potiče iz mlečnih proizvoda i fermentisanog voća. Idealna je za osetljivu i suvu kožu, pomaže u smanjenju hiperpigmentacije i ožiljaka od akni.
3. Limunska kiselina– Dobija se iz citrusnog voća i ima sposobnost posvetljavanja tamnih mrlja i ožiljaka. Takođe pomaže u proizvodnji kolagena.
4. Malična kiselina – Potiče iz jabuka i drugih voćki. Ima veću molekularnu strukturu, što je čini pogodnom za osetljivu kožu jer ne prodire duboko.
5. Vinska kiselina – Dobija se iz nezrelog grožđa i ima antioksidativna svojstva. Još uvek nije toliko zastupljena kao ostale AHA kiseline.

AHA kiseline se koriste za tretiranje bora, hiperpigmentacije, bubuljica i drugih nepravilnosti na koži. Međutim, neželjeni efekti poput iritacija, osipa ili peckanja mogu se javiti kod osetljive kože, pa je preporučljivo koristiti hidratantne kreme sa SPF zaštitom.

BHA kiseline

BHA kiseline su rastvorljive u ulju, a najpoznatija iz ove grupe je salicilna kiselina. One prodiru duboko u pore, čisteći ih i sprečavajući nastanak akni. BHA kiseline su blage i imaju antiinflamatorna svojstva, što ih čini idealnim za masnu i problematičnu kožu.

Vrste BHA kiselina uključuju:

1. Salicilna kiselina – Najčešće korišćena BHA kiselina, koja efikasno čisti pore i smanjuje upale.
2. Beta-hidroksibutanska kiselina – Pomaže u zadržavanju vlage u koži.
3. Tretokanska kiselina – Ima slična svojstva kao salicilna, ali se ređe koristi.

BHA kiseline su blaže od AHA kiselina, ali mogu izazvati suvoću i blago crvenilo kod osetljive kože. Preporučuje se uraditi patch test pre upotrebe novih proizvoda.

Koja je razlika između AHA i BHA kiselina?

1. Struktura molekula – AHA kiseline deluju samo na površinskom sloju kože jer su rastvorljive u vodi, dok BHA kiseline, koje su rastvorljive u ulju, prodiru dublje u pore.
2. Jačina – AHA kiseline imaju jače dejstvo na kožu u poređenju sa BHA kiselinama, koje su blaže i neiritirajuće.
3. Upotreba za različite tipove kože – AHA kiseline su bolje za suvu i zrelu kožu, dok su BHA kiseline idealne za masnu i problematičnu kožu.
4. Fotosenzitivnost – AHA kiseline su fotosenzitivne i moraju se neutralisati nakon upotrebe, dok BHA kiseline nisu osjetljive na sunce.
5. Antibakterijska svojstva – BHA kiseline imaju antibakterijska svojstva, što ih čini pogodnim za kožu sklonu aknama.

Kako koristiti AHA i BHA kiseline zajedno?

Ako želite koristiti i AHA i BHA kiseline u istoj rutini, savetujemo da ih uvodite postepeno. Koristite jedan proizvod ujutru, a drugi uveče, i obavezno nanesite hidratantnu kremu nakon upotrebe kiselina kako biste izbegli suvoću i iritacije. Takođe, tretirajte samo one delove lica koji imaju potrebu za eksfolijacijom, kao što su masni ili suvi delovi lica.

Ukoliko tražite proizvode koji sadrže ove aktivne sastojke, posetite Numi Beauty i pronađite odgovarajući preparat za vašu kožu.